Minnan Puolukka -Parfait

Joulun paras jälkiruokaresepti valmistui jatkokehittämällä Glorian Ruoka&Viini -lehden Puolukka Parfait reseptiä. Takaraivossani oli joulukuisella Bretagnen reissulla maisteltu paikallinen herkku suolakaramelli. Niinpä tuunasin alkuperäistä reseptiä korvaamalla tumman suklaan suolakaramellilla. Puolukka Parfait valmistettiin ystäväni poimimista puolukoista ja herkku saikin täyden kympin Joulun ruokavierailtani.IMG_3984-2

8-10 annosta

30 minuuttia + pakastus 8h (ja paljon tiskiä)

2 luomukananmunaa

1 dl tomusokeria

2,5 dl luomukermaa

1 prk (250 g) Mascarponea

1 vaniljatanko

1-2 tl tuoretta raastettua inkivääriä (yksi antaa hyvin hennon inkiväärin maun, joten jos pidät tuoreesta inkivääristä; lisää 2 tl)

Puolukkaraita:

3 dl puolukoita

2 dl sokeria

Suolakaramelli:

50 g voita

1 dl sokeria

3/4 dl kermaa

1/2 tl sormisuolaa

Aloita Puolukkaraidasta. Soseuta puolukat ja sokeri sauvasekoittimella sileäksi soseeksi.

Vuoraa pitkänmallinen vuoka tuorekelmulla.

Tee suolakaramelli valmiiksi: sulata teflonkattilassa sokeri miedohkolla lämmöllä sekoittamatta kertaakaan. Kun sokeri saa herkullisen kullankeltaisen värin, lisää voi kuutioina pyörittämällä kattilaa ja lisää viimeisenä kerma.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset ja tomusokeri vaahdoksi. Vaahdota kerma erikseen pehmeäksi kermavaahdoksi. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita erillisessä astiassa mascarpone, vaniljatangon siemenet ja inkivääri. Lisää mascarponeen vaahdotetut keltuaiset ja tomusokeri, sekoita varovaisesti nostelemalla kermavaahto ja lisää viimeiseksi varovaisesti nostelemalla valkuaisvaahto. Kaada 1/3 mascarponeseoksesta vuoan pohjalla. Lisää 1/4 puolukkasoseesta raidaksi mascarponevaahdon päälle. Lisää puolet suolakaramellista nauhana. Lisää 1/3 mascarponevaahdosta ja toista puolukkaraita ja suolakaramelli ja lisää viimeiseksi loppu mascarponevaahdosta. Laita päälle tuorekelmu ja paketoi vuoka pakkaseen. Loppu puolukkasoseesta säästetään koristeluun.

Ota Puolukka Parfait n. 30 minuuttia ennen tarjoilua sulamaan ja koristele puolukkapyreellä ennen tarjoilua.

Alkon juomasuositus osui nappiin, joten kannattaa kokeilla Brachetto D’Acqui Castelgaro jälkiruokaviinin kera.