Hapanjuurileipä

Vaalea hapanjuurileipä, kaksi isoa leipää

Juuren valmistus, päivä 1-2juuri
1 rkl ruisjauhoja, Mustion luomuruisjauhot sopivat hyvin
2 rkl kädenlämpöistä vettä

Sekoita hyvin ja jätä tekeytymään kahdeksi päiväksi n. 22-24 C:een. Taikinajuuren pitäisi olla hieman kuplivaa ja vaahtoutuvaa, mutta mikäli huomaat hometta, tulee juuren valmistus aloittaa alusta. (Päivä 3) juuri laitetaan jääkaappiin vuorokaudeksi. (Päivä 4) ruokitaan juurta, eli lisätään 1 rkl ruisjauhoja. Annetaan levätä jääkaapissa 8 tuntia. Illalla lisätään jälleen 1 rkl ruisjauhoja annetaan levätä seuraavaan päivään. (Päivä 5) juuri ruokitaan viimeisen kerran lisäämällä 2 rkl kädenlämpöistä vettä ja 2 rkl ruisjauhoja. Säilytä juurta jääkaapissa ja ruoki säännöllisesti lisäämällä 1 rkl vettä ja 1 rkl ruisjauhoja. Kun käytät juurta, jätä purkin pohjalle hieman ja lisää 2 rkl vettä ja 2 rkl ruisjauhoja.

Hapaanjuurileivän valmistus:Leipä
Päivä 1, illalla
100 g (1 dl) hapanjuurta
200 g (2 1/2 dl) vehnäjauhoja, Mustion luomuvehnäjauhot
100 g (1 1/2 dl) ruisjauhoja, Mustion luomuruisjauhot
350 g (3 1/2 dl) kädenlämpöistä vettä

Sekoita ainekset ja peitä elmu kelmulla. Jätä lämpimään paikkaan +22-24 C yön yli.

Päivä 2, aamulla
Lisää taikinaan
400 g (4 dl) vettä
700 g (11 1/2 dl) vehnäjauhoja
20 g (1 rkl) suolaa

Lisää ainekset taikinaan ja vaivaa yleiskoneella 8 minuuttia tai käsin 12 minuuttia. Anna taikinan kohota n. 3 tuntia tai kun se on kohonnut kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa pöydällä siten, että viikkaat sen kolmeen kertaan. Laita taikina kohoamaan tällä kertaa tunniksi, jonka jälkeen viikkaa taas kolmeen kertaan. Kohota taikina vielä kerran 30 minuuttia ja toista viikkaus. Laita uuni kuumenemaan 275 C:een. Jaa taikina kahteen osaan ja öljyä valurautainen pata. Laita uunipata uuniin. Muotoile taikinasta leipä ja paista se uunipadassa siten, että kun leipä laitetaan uuniin, lasketaan lämpötila 250 C:een ja 15 minuutin kuluttua laske lämpötila 200 C:een.Jatka paistamista n. 15 – 20 minuuttia, kunnes leipä on kypsä.

Lisätietoa hapanjuuren valmistuksesta ja herkullisia leipäreseptejä löydät http://paindemartin.blogspot.fi/2010/12/lilla-surdegsskolan-borjar-nu.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s