Pizzapohja Emmervehnästä
2 dl vettä, kädenlämpöisenä
30 g tuorehiivaa tai 1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 rkl luomuoliiviöljyä
3 dl Emmervehnäjauhoja
2 dl Vehnäjauhoja
1 rkl hunajaa
Annoksesta riittää pizzapohja 3 pizzaan. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Huom! Käyttäessäsi kuivahiivaa vesi saa olla hieman lämpimämpää kuin +37C.
Lisää suola ja hunaja. Sekoita jauhot joukkoon ja lisää viimeisenä oliiviöljy. Vaivaa taikinaa, kunnes on sopiva sitko, eli taikinaa irtoaa käsistä ja alustasta. Nostata taikinaa n. 45 minuuttia. Emmervehnällä leivottaessa taikina ei kohoa ihan niin hyvin kuin tavallisella vehnäjauholla leivottaessa, joten kohoaminen ottaa hieman pidemmän ajan.
Kaulitse taikinasta pizzapohjat ja kohota vielä hetki lämpimässä paikassa. Lisää täytteet. Paista pizzaa +250C, n. 5-10 minuuttia.
Alla erinomainen tomaattikastikkeen ohje. Kastiketta ei tarvitse keittää, mutta sekoita tasaiseksi:
2×400 g luomutomaattimurskaa
1 luomuvalkosipulin kynsi
hieman chiliä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
Åbyn kuivattua oreganoa